Asbestsanering – vi utför det tryggt och säkert

Probaco erbjuder asbestsanering i ditt närområde . Med vår långa erfarenhet inom saneringsbranchen så hjälper vi dig helhjärtat.

Vad är egentligen asbest?

Asbest är en mineral i byggmaterial med isolerande och brandsäkra egenskaper. Mineralens fibrer och partiklar är hälsofarliga och kan orsaka allvarliga lungsjukdomar. Probacos saneringstekniker hjälper dig att upptäcka och sanera ditt hem från asbest. Våra saneringstekniker har en godkänd utbildning för arbetet och följs upp av läkare.

Ta kontakt med oss innan du bygger om och renoverar så kan vi hjälpa dig att utföra en asbestsanering tryggt och säkert.

Får man sanera själv?

En asbestsanering behöver kunna genomföras på ett säkert sätt för att inte riskera att bli hälsovådlig. Probaco ser till att saneringen av asbest går till på ett korrekt vis, oavsett om det rör sig om en renovering, rivning eller ombyggnation. Vi säkerställer att mineralen inte kan sprida sig och tar också hand om avfallet efteråt. Vår utbildade personal har gedigen erfarenhet av denna typ av sanering och hjälper dig gärna!

Ta reda på om du har asbest innan du renoverar och river!

1982 förbjöds asbest helt i Sverige. Ibland kan vi gå in och sanera en redan påbörjad renovering eller rivning om ett hus är byggt innan dess. Vänd dig till våra tekniker innan du renoverar och river, så hjälper dem dig vidare. De kan kontrollera om du har asbest genom att inventera och utföra provtagning av material. Om proverna påvisar asbest kan vår utbildade personal utföra saneringen på ett tryggt och smidigt sätt.

Asbest kan förekomma i:

  • mattlim
  • rörisoleringar
  • kakelfix
  • kakelfog
  • fasadbeklädnad
  • tak
  • isolermaterial
  • packningar
  • golvbeläggningar
  • ventilation
  • värmepannor
  • fönsterbänkar
  • fönsterkitt
  • brandisolering
  • ljudisolering

Bra att veta om asbest

Asbest är ofarligt så länge materialet som mineralen finns i inte är trasigt. Det är när materialet skruvas i, bryts ner eller rivs som asbestens fibrer och partiklar kan frigöras och särskild hantering krävs för att det inte ska blir farligt.

Om du står inför en renovering välkomnar vi dig att ta kontakt med någon av våra kunniga tekniker inom sanering, vi ger dig råd och hjälp med dina frågor.

En anställd hos Probaco är på väg in i sin bil efter ett joursamtal

Kontakta oss för asbestsanering

Vi hjälper dig gärna för att utreda om din bostad har drabbats av asbest. Kontakta din lokala expert idag.

Hur går en asbestsanering till?

Mögelangrepp är ofta ett resultat av fuktproblem som pågått ett tag och inte blivit åtgärdade. Ett misslyckat försök att sanera kan förvärra genom att sprida möglet och mögelgifter kan tränga djupare in på platser som angripits. De mögelgifter som då sprids kan också vara giftigare än de tidigare.

Variationer i Saneringsprocessen

En sanering av asbest kan göras på olika sätt, och tillvägagångssättet varierar. Detta beror på att asbest kan finnas på många olika platser och i olika material. Dessutom är varje fall unikt, och omständigheterna för vad som ska utföras skiljer sig åt.

Tre Huvudsakliga Saneringsmetoder

Sanering av asbest kan grovt delas upp i tre olika tillvägagångssätt: delvis inkapsling, fullständig inkapsling och sanering av material med asbest utomhus. Varje metod har sina egna fördelar och tillämpningar beroende på situationen.

Vår Säkerhet och Kompetens

Vi på Probaco prioriterar säkerhet och kvalitet. Vi använder alltid skyddsutrustning och uppdaterad teknik för att säkerställa trygga arbetsmetoder. Vår personal är utbildad och har den senaste kompetensen inom asbestsanering, vilket garanterar att arbetet utförs på ett professionellt sätt.

Förberedelser och Inventering

Innan en sanering påbörjas inleder Probacos tekniker med att inventera och ta prov av materialet. Detta steg är avgörande för att kunna planera det bästa tillvägagångssättet och identifiera övriga åtgärder som kan behöva vidtas. För mer information kan du läsa om vår miljö- och materialinventering.

Boende under saneringen

Under en asbestsanering är det möjligt att bo kvar hemma. Hur lång tid saneringen tar varierar beroende på projektets omfattning. Efter inventeringen kan vi ge en uppskattning av hur lång tid saneringen kommer att ta.

En villa som kan vara i behov av asbestsanering

Fem snabba frågor om asbest

Vad är asbest?

Asbest är ett naturligt förekommande mineral med utmärkta isolerande och brandsäkra egenskaper. Det användes ofta i byggmaterial fram till 1980-talet.

Var finns asbest?

Asbest kan återfinnas i många äldre byggnader, särskilt de som är byggda före 1979. Vanliga platser inkluderar rörisolering, kakelfix, mattlim och eternitplattor.

Hälsorisker med asbest

Asbestfibrer är hälsofarliga och kan orsaka allvarliga lungsjukdomar, inklusive lungcancer och asbestos. Fibrerna frigörs när materialet skadas, vilket gör hantering och sanering kritiska.

Saneringsmetoder

Asbestsanering kan utföras genom delvis eller fullständig inkapsling av materialet, samt sanering av utomhusmaterial. Det är viktigt att använda skyddsutrustning och följa säkerhetsföreskrifter.

Vad göra vid misstanke om asbest?

Om du misstänker att ett material innehåller asbest, ta prov och skicka dem till ett laboratorium för analys. Kontakta alltid en professionell saneringsfirma för att säkerställa korrekt hantering och sanering.

Två tjejer från Probaco ler mot kameran

Kontakta oss för professionell sanering!

Är du orolig för skador orsakade av brand, fukt, farliga ämnen, eller oönskade lukter? Probaco är din partner för att hantera dessa utmaningar effektivt och säkert. Vår expertis sträcker sig över brandsanering, asbesthantering, desinficering och mycket mer. Lita på oss för att återskapa en hälsosam och trygg miljö.